Groźna bakteria w serze mozzarella. GIS wycofuje całą partię
O wykryciu bakterii odpowiednie służby poinformował sam producent. Spożycie żywności zanieczyszczonej bakterią Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły wycofywanego przez GIS produktu
GIS podaje w komunikacie szczegóły dotyczące wycofywanej partii sera.
- Produkt – Ser Mozzarella Plastry 135 g
- Numer partii: 01.22.1261
- Data minimalnej trwałości: 20.06.2022
- Producent: CEKO Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Goliszew 3a, 62-817 Żelazków, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30071602
Nie należy spożywać produktu z partii wyszczególnionej w komunikacie. Obecnie Inspekcja Weterynaryjna prowadzi postępowanie wyjaśniające w całej sprawie, a producent rozpoczął proces wycofywania partii produktu z obrotu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania feralnej partii.
Dlaczego listerioza jest tak niebezpieczna?
Listeria monocytogenes wywołuje chorobę nazywaną listerioza. Bakteria najczęściej znajduje się w mięsie, serach, gotowych sałatkach, surowych i wędzonych rybach oraz lodach. Objawy zakażenia bakteria zwykle pojawiają się już po kilku godzinach od zjedzenia zanieczyszczonego produktu. To przede wszystkim wysoka gorączka, wymioty, biegunka, bóle stawów i mięśni, a nawet utrata przytomności. Zakażenie listerią jest szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży.
W przypadku wystąpienia objawów zatrucia po zjedzeniu produktu podejrzanego o zanieczyszczenie listerią, należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Listerioza może doprowadzić nawet do śmierci.